Počeli radovi na sustavu odvodnje Bibinje – Sukošan

Odvodnja_bibinje_sukosan01

U ponedjeljak su počeli dugo pripremani radovi na izgradnji sustava odvodnje za Bibinje i Sukošan. U ovoj tzv. nultoj fazi projekta rekonstruira se postojeći sustav odvodnje od precrpne stanice Marine Dalmacije, te se gradi glavni ispust u more dugačak 800 metara.

− Ovim radovima otvaramo novu stranicu naše povijesti, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama Bibinjaca i Sukošanaca, kao i našim brojnim gostima, a uskoro ćemo početi radove i na izgradnji poslovne zone Lonići − rekao je na prigodnoj svečanosti načelnik Bibinja Nino Šimunić.

Načelnik Sukošana Ante Martinac potom je naveo da je početku radova prethodilo mnogo predradnji: izrada projekata, osnivanje zajedničkog komunalnog poduzeća, te ugovaranje financiranja projekta.

− Ovaj sustav odvodnje dio je projekta “Jadran”, dakle, dijelom se financira i novcem Svjetske banke, a ukupno će stajati 38 milijuna kuna − rekao je Martinac. U ovoj fazi gradnje, koja bi trebala biti dovršena do ljeta, predviđa se utrošiti 22 milijuna kuna, a nakon toga slijede radovi na izgradnji mjesne mreže odvodnog sustava u oba mjesta, dužine 25 kilometara.

Župan Stipe Zrilić pohvalio je suradnju Bibinja i Sukošana u ovom projektu, a predstavnica Hrvatskih voda Fani Bojanić navela je da se ovim projektom potvrđuje opredjeljenje da se na širem zadarskom području izgrade suvremeni sustavi odvodnje, kakvi već funkcioniraju u Zadru i na biogradskoj rivijeri.

U ovom velikom zahvatu, uz novčana sredstva Svjetske banke i iz proračuna, značajnu stavku čini i novac lokalne samouprave, kao i dio koji se plaća u računima za vodu kao naknada za razvoj, navela je Bojanić.

Glavni su izvođači radova Centrogradnja iz Splita te zagrebačka Hidroelektra, za ispust u more koristit će se poliuretanske cijevi velikog profila proizvedene u Drnišplastu, a očekuje se da će se u izgradnji sekundarne mreže odvodnje mjesta postaviti i kanalizacijske cijevi Kemoplasta.

Preneseno sa portala Slobodna Dalmacija. Autor: Edvard Šprljan

Odgovori