Pet milijuna kuna za sustav odvodnje Bibinje – Sukošan

Odvodnja_bibinje_sukosan05

U nazočnosti članova Uprave komunalnog poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. Stipe Bugarije i Josipa Bepa Krešana, rukovoditelj tehničkog sektora Vodovoda Zadar Jose Kneza, voditeljice EU jedinice Zagreb Jelene Ambrenac, voditelja službe zaštite vode u Hrvatskim vodama Petra Bilača i voditeljice projektnog tima HV-a Antonije Bilić, jučer je u zgradi za pročišćavanje otpadnih voda potpisan ugovor o financiranju ishođenja dokumentacije za četvrtu fazu izgradnje sustava odvodnje Bibinje-Sukošan.

– Riječ je o pet milijuna kuna Strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranih sustava upravljanja otpadnim vodama, za ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju sekundarne mreže u Bibinjama i Sukošanu u dužini 20,4 kilometara te rekonstrukciji vodovodne mreže u istom obuhvatu, kazao je Bugarija.

Rok ishođenja sve potrebne dokumentacije zajedno sa Studijom utjecaja na okoliš je 15 mjeseci, odnosno ljeto 2014.

– Druga, treća i četvrta faza će se financirati iz EU fonda IPA-3 za što će Europska unija osigurati 75%, a Hrvatske vode i lokalna zajednica 25%, objašnjava Krešan.

Dosad je izgrađena nulta faza s kojom se u potpunosti rekonstruirao postojeći sustav odvodnje od precrpne stanice i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija, kod bibinjskog nogometnog igrališta Franko Lisica. U tijeku je prva faza, izgradnja kanalizacije šireg obalnog dijela starih sela u vrijednosti 25 milijuna kuna plus PDV. Pri ishođenju je dokumentacija druge i treće faze, kompletnog kanalizacijskog sustava u ova dva naselja.

Odvodnja_bibinje_sukosan06

– Kad se govori o vrijednosti projekta riječ je o 98 milijuna kuna, naglasio je Stipe Bugarija.

Sustav odvodnje Bibinje-Sukošan je jedan od 16 komunalnih poduzeća: Donja Dubrava, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Jelsa-Vrboska, Mursko Središće, Novigrad Istarski, Novska, Pirovac-Tisno-Jezera, Pula Sjever, Savudrija, Sinj, Split-Solin, Šibenik i Umag te Bibinje-Sukošan, koje su u prioritetu izgradnje.

Preneseno sa portala Zadarski list, autor članka je Velimir Brkić.